0033 (0)553305567
reserveringen@manoirvaillant.nl
Capelou, 24170 Belvès

In de omgevingLe Périgord

De Perigord is de streek in Frankrijk vernoemd naar de Gallische volksstam de Petrocorii met als “hoofdstad” Perigueux. Na de Revolutie werd de naam veranderd in Dordogne naar de belangrijkste rivier die door de streek loopt. Het departement Dordogne behoort tot de regio Aquitaine. De Perigord staat bekend als een een belangrijke vindplaats van truffels.


Capelou

Capelou is een klein dorpje vlak buiten Belvès, 30 kilometer ten westen van Sarlat en 60 kilometer ten zuidoosten van Perigueux, de hoofdstad van de Perigord. Van hieruit is het ideaal om de mooiste plekjes in de Dordogne-vallei te bezoeken.


Belvès en omgeving

Belvès is een middeleeuwse ommuurde stad met 7 torens. Een prachtig stadje waarvan de naam hoogstwaarschijnlijk afkomstig is uit het Keltisch. Ooit, zo’n 250 jaar voor onze jaartelling woonde hier een Keltische stam, de Bellovaken.

Straten hebben mooie namen in Belvès, la Rue du Bout du Monde (“de straat naar het einde van de wereld”) of la Rue de l’Oiseau qui Chante (“De straat van de zingende vogel.”) Het stadje is even mooi als de welluidende namen. In het centrum vindt u een overdekte markt van meer dan 500 jaar oud, aan één van de palen die het dak draagt vindt u zelfs nog de ketting waaraan men vroeger de burgers die in overtreding waren, vastnagelde.

De straten zijn prachtig met tal van oude huizen die aan een glorieus verleden herinneren. Onder het marktplein, evenwijdig aan de latere muren van de 11 eeuw, bevinden zich nog holenwoningen (kerkers), daterend van ver voor de jaartelling. Waarschijnlijk zijn het al holenwoningen geweest in de prehistorie. Sinds mensenheugenis zijn ze bewoond geweest en vanzelfsprekend bewerkt. Aan het einde van de middeleeuwen zijn ze in de vergetelheid geraakt en dichtgegooid met afval. Ze waren waarschijnlijk voor altijd en eeuwig vergeten als er in het begin van de vorige eeuw niet een kar door het plafond was gezakt. Om verdere gaten te voorkomen gooide men de herontdekte ruimte vol met afval. Dit afval werd pas weer verwijderd in 1989 en zo werden de ondergrondse kerkers voor toeristen toegankelijk gemaakt.

Naast de kerkers biedt Belvès tal van schoons en organiseert het veel activiteiten in het toeristenseizoen. Belvès is een omritje waard.

Wat is er zoal te doen:

  • woensdagavond: smikkelen op het stadsplein barbecue, pizza’s, salades, wel bordjes meenemen
  • dinsdag en donderdag: de hele dag: tochtjes maken door het land van Belvès: hoe maken ze foie gras, wat doet de boer met de walnoten, truffels, traditie en gastronomie – voor deze tochten moet u zich tenminste een dag van te voren aanmelden
  • zaterdagochtend: zaterdagmarkt, zoals dat al eeuwen het gebruik is.
  • Iedere dag: de stad bezoeken onder begeleiding van een gids inclusief de kerkers onder het plein.
  • Juni-Juli-Augustus: ludiek zwembad in Belvès
  • Festivals: het hele toeristenseizoen door, oa.: luchtvaartshow, middeleeuws festival (heel leuk, het hele dorp doet mee), wijnfestival, Bachfestival, dorpsfeesten (fete votive), feesten met andere dorpen – er is altijd wat te doen. Verder heeft de VVV een aantal wandelroutes in de aanbieding, en kunt u op Paramoteurs vliegen bij de aeroclub

SARLAT – een stukje geschiedenis

Sarlat is de parel van de Perigord. In de vroege middeleeuwen kende het een korte periode van voorspoed en welvaart. Vervolgens leidde het eeuwenlang een sluimerend bestaan.

De stad vind zijn oorsprong in de stichting van een klooster door de hertog van Aquitanië.. En zoals het in die tijd ging, groeide er als vanzelf een stad om het klooster heen. In de 13e eeuw verkreeg Sarlat steeds meer rechten en werd zo een echte stad. De stad krijgt een bisschopszetel en de kerk wordt een kathedraal in het begin van de 14e eeuw.

In de vroege Renaissance (1450-1500) wordt het overgrote gedeelte van de huizen gebouwd, die u vandaag de dag kunt zien en die nog altijd bewoond worden. U kunt er dus niet in, maar zoals veel oude middeleeuwse huizen zijn er vaak binnenplaatsjes en open trappengalerijen waardoor u een goede indruk kunt krijgen van al dat middeleeuwse schoons.


Perigueux

Perigueux ( ongeveer 32.000 inwoners) heeft een zeer indrukwekkende kathedraal Saint-Front. In de 6e eeuw is er buiten de muren een kapel gebouwd boven het 'graf' van Saint Front, een legendarische heilige die in de 3e eeuw Perigord gekerstend zou hebben. In de 9e eeuw kwam er een klooster bij en groeide het uit tot een bedevaartsoord. De kapel werd vervangen door een “latijnse kerk”, die in 1120 afbrandde. Toen werd besloten tot het bouwen van een nog grotere kerk, die gereed kwam in 1173, de kerk Saint Front die in 1669 kathedraal werd. Een imposant gebouw met vijf koepels, vele torentjes en van grote afmetingen. Perigueux ligt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

Rest nog te vermelden dat de binnenstad van Perigueux vele mooie modewinkels kent, en natuurlijk de nodige restaurants in diverse prijsklasse.

Bij het buro voor Tourisme kunt u verder alle informatie over de stad verkrijgen.


Bergerac - Wijngaarden en Bastides

Straatjes en pleintjes, vakwerkhuizen, spitsboogramen. Het standbeeld van Cyrano op het Pelisierreplein en de huizen van de binnenschippers op het Mirpeplein. Flaneren op de kades als het tijd wordt voor een aperitief.


De wijnen van Bergerac- Het Maison des Vins de Bergerac

De Monbazillac, de Pecharmant, Saussignac - rode wijnen met karakter, fruitige frisse rose voor als het warm is.

En dan nog de Bastides en middeleeuwse cite's prachtig erfgoed. Ga vooral even bij de tourist-info langs voor routebeschrijvingen en nog meer informatie.


Kastelen in de Dordogne - le pays des mille et un chateaux

De Dordogne moet welhaast het gebied ter wereld zijn met de grootste kasteeldichtheid. Binnen sommige gemeentegrenzen liggen wel vier kastelen!


Chateau de Beynac

Zonder twijfel is het château de Beynac het mooiste wat middeleeuws Frankrijk te bieden heeft aan kastelen uit die tijd. Niet alleen het kasteel zelf, maar ook de aanpalende gebouwen : het geheel.

Als een zware steenhoop ligt het kasteel bovenop een kalkrots op de rechteroever van de Dordogne. Een massieve uitkijkpost over een prachtige rivier, die het licht op de burcht weerkaatst en het een vrolijker aanzien geeft.


Chateau de Castelnaud

Het kasteel van Castelnaud ligt zo’n 10 kilometer ten zuidwesten van Sarlat. De weg naar het kasteel is niet altijd even gemakkelijk en stijgt bij tijd en wijle behoorlijk. Maar uw inspanningen worden wel beloond met een prachtig uitzicht.

Op uw rit naar het kasteel kunt u oude dorpshuizen bewonderen en bedenkt u zich dat deze steile helling in feite tot de eerste verdedigingsgordel behoort.

De toegangspoort uit de 15e eeuw wordt geflankeerd door kanonnen en beschermd door de donjon. Deze donjon dateert uit de 13e eeuw De afmetingen en de maten van dit kasteel zijn indrukwekkend. Niet verbazend, wanneer je bedenkt dat de eerste en voornaamste taak van dit kasteel het bewaken van de buurman, het machtige Beynac, was. Castel-nau, ook wel castle-neuf (nieuw) genoemd diende voornamelijk dat ene doel.


Chateau de Milandes - Josephine Baker

Dit prachtige kasteeltje heeft vooral bekendheid gekregen doordat het eens toebehoorde aan Josephine Baker, een musical ster uit de Verenigde Staten, die furore maakte in de Parijse Music Hall’s met haar bananenjurk.


Grotten

De grotten van de Dordogne zijn indrukwekkend. Het is bijna onmogelijk je voor te stellen dat hier duizenden jaren geleden al mensen onder de grond rondliepen (nb: het kan hier best koud en vochtig zijn!). Er zijn verschillende soorten grotten. Bijzondere druipsteengrotten, maar ook grotten met unieke wandschilderingen uit de prehistorie.

De meeste grotten vind je in de omgeving van Les Eyzies-de-Tayac. Zoals de Grotte du Grand Roc; een druipsteengrot van bescheiden formaat, maar met prachtige druipsteenformaties die bijna van kristal lijken! Een andere aanrader is La Roque-Christophe (bij Peyzac-le-Moustier) met honderden holen in de rotswand van 80 meter hoog, die bewoond zijn door de Cro-Magnon-mens in o.a. de Brons- en IJzertijd.

Wil je met een trein door de grot, dan ga je naar de Grotte de Rouffignac (ook wel ‘honderd mammoeten’ grot genoemd) tussen Rouffignac en Fleurac. In de Grotte de Villars nabij Villars zijn ook druipsteenformaties en wandschilderingen en –graveringen te vinden.


Lascaux

De grot van Lascaux. Wereldberoemd vanwege de prachtige prehistorische schilderingen. De originele grot is al sinds 1963 voor het publiek gesloten omdat het bezoek van grote aantallen mensen het klimaat in de grot dusdanig verslechterde dat de schilderingen verloren dreigde tegaan. Nu is de hele grot op ware grootte nagebouwd inclusief 680 schilderingen en 1500 gravures zodat een bezoeker zich waant in de echte grot. Volgens de Volkskrant kun je daar dwalen door Lascaux alsof je er echt bent. Bezoekers worden in groepen van maximaal 32 personen rondgeleid. Een belevenis.

Er zijn meer prehistorische plaatsen te bezoeken zoals La Roque de Saint-Christophe een van de grootste en oudste bewoonde prehistorische woonplaatsen.


De tuinen van Limeuil

Waar de Dordogne en de Vezere samenkomen ligt het middeleeuwse dorp Limeuil. Boven het dorp op de heuvel liggen de thematuinen van Limeuil met een schitterend uitzicht op de twee samenvloeiende rivieren. Naast Limeuil zijn er meer tuinen te bezoeken.

Folders vindt u in de hal van het gitegebouw.